Latest






Thursday, February 8, 2018

Class 7th - English : Poem 5 – Sympathy

Book Cover English Tulip Series Class 7th

Poems – Tulip Series | jandkncert |

Sympathy | Poem 5 |English 7th | Tulip Series |
(Charles Mackey)

Reading is Fun

Q1. When the poet was unhappy, who helped him and how?

Ans. When the poet was unhappy, a rich man helped him by giving him the gold.

Q2. When and how did the pay the rich man back?

Ans. When the poet was happy and his sorrow ended, he paid the rich man back, the gold that he had given him.

Q3. How did the poor man show his sympathy to the poet?

Ans. The poor man bound his head and gave him bread, and then he took care of him day and night.

Q4. The poet, could not pay back to the poor man, why?

Ans. The poor man showed sympathy to the poet and sympathy cannot be, paid back like gold or money.

Q5. Why is sympathy, said to be heavenly?

Ans. Sympathy comes from the heart. It brings happiness. It could not be, paid back like gold or any other valuable thing. Therefore, sympathy is, said to be, heavenly.

Language Work

1. Unscramble the words given in brackets and fill in the blanks. The first one is done for you as an example.

1. Gold is a precious metal. (RESPUICO)

2. We must be very kind to the poor (DINK)

3. Sympathy is, considered as heavenly. (LYNHEAEV)

4. Kind people are always helpful. (FLUPLEH)

5. The rich man (CHIRNAM) helped the poet with gold.

6. We must respect our teachers. (RETASHCE)

7. The poor man watched (DAHCEWT) the poet day and night.

2. Write the three forms of verbs from the following verbs:

Present                     Past                Past participle.

 

Give                           gave               given

Bind                           bound                        bound

Pass                            passed                       passed

Speak                         spoke             spoken

Bless                           blessed           blessed

So                               did                  did

Is                                 was                 was

Are                             were               were

Lay                             laid                 laid

Lie                              lied                 lied

Lie                              lay                  lain


3. An abstract noun is the name of a quality, state feeling or an idea which can only be thought of or felt but can’t be seen or touched.

Write an answer to the following questions selecting words from those given.

All the words are abstract nouns.


Honesty                Laziness                  Kindness         Foolishness              Anger      Cruelty                  Bravery                  Politeness      Strength           Generosity

 

1. What quality does a kind man show?

Ans. Kindness

2. What quality does an honest man show?

Ans. Honesty

3. What quality does a foolish man show?

Ans. Foolishness

4. What quality does an angry man show?

Ans. Anger

5. What quality does a cruel man show?

Ans. Cruelty

6. What quality does a strong man show?

Ans. Strength

7. What quality does a generous man show?

Ans. Generosity

8. What quality does a brave man show?

Ans. Bravery

9. What quality does a polite man show?

Ans. Politeness

10. What quality does a lazy man show?

Ans. Laziness

Underline the abstract nouns in the following sentences:

1. Life is full of happiness.

2. Laughter is good medicine.

3. The rose has a sweet fragrance.

4. Kindness never goes unrewarded.

5. The cruelty of a cruel king made him unpopular.

6. The principal was pleased with the honesty of his staff.

7. Mother Teresa showed kindness to poor people.

8. Poverty can be eliminated by hard work.

1 comment:

  1. Thank you sir.
    But the content is too small.
    It should be big and at least contain 5 sentences

    ReplyDelete

Your comment is valuable to us. Leave your comment here to let us know what do you think about the content and the design of the site.