Latest






Tuesday, June 26, 2018

Class 8th - English : Prose - Lesson 2 : Life (Ram Nath Shastri ; Translated by Shivnath)

Book Cover Class 8th English -Tulip Sereis



Prose – Tulip Series | jandkncert |

Life | Prose 2 |English 8th | Tulip Series |
Ram Nath Shastri (Translated by Shivnath)

WORKING WITH TEXT

Q1. What the answer did the stars give to the wind?

Ans: Since the stars have their own light so they answered in their own way. They told the wind that they have their own light and with this light, they shine the others to find their way. They are independent. Life of dependence is no life. Having their own light is life for them.

Q2. What was the moon's reply? 

Ans: The moon replied that its life is nothing without stars because it borrows its light from them and this borrowed light is the cause of its black spots. Due to this, its life is like a widow. Its life is dependent on others and feels lifeless entity and child of the ocean.

Q3. What was the ocean's response?

 Ans: The Ocean replied that the idea of life is to realize one's limits and maintain one's dignity to contain all bitter experiences and take them as pearls and rubies. Life is also a penance or renunciation as if it (ocean) is the cause of someone's death it also regrets it by giving them pearls and rain because salty water of it creates pearls and creates clouds full of rain.

Q4. What was the earth's reply to the question put forth to her by the wind?

Ans: For earth the meaning of life is 'love'. Earth considers herself the mother of all lives and says that the sympathy of the mother is the gift of life. Earth says that it takes water from clouds, rivers, and streams and distributes everything that sprouts from it, so this taking and giving is life for her.

Q5. What was the little girl doing when the wind saw her?

Ans: The little girl was lighting new lamps with the lamp that was already alight in her hand.

Q6. Why was the Wind impressed by the little girl?

Ans: The wind was impressed by the girl because she found the real meaning of life from the words that the girl told her. The wind understood that helping those who have a strong desire to live in the real meaning of life.

Q7. Why did the wind join the girl?

Ans: The wind joined the girl because she was impressed by the answer given by her. Thus the Wind forgot everything and joined her.

GRAMMER WORK

I. Choose appropriate tiller for the following: (Kindly consult your text book),(Answers Only):

1. He tames because he

Ans: (c), He is fond of them.

2. He is so lazy that he

Ans: (c), He can seldom complete his work.

3. Whichever way you approach the problem

Ans: (d), It will not be solved.

4. The doctor warns him that unless he gives up smoking

Ans: (d), He will not recover.

II. Write two synonyms of each of the following Words: (Answers Only):

1. Abhor………..Hate, Detest, Dislike, Despise

2. Betray……….Expose, Reveal, Deceive, Grass

3. Counsel……..Advice, Discuss, Guidance, Direction

4. Delight………Please, Satisfy, Pleasure, Happiness, Joy

5. Educate……….Amend, Improve, Teach, Instruct

6. Fate……………Destiny, Fortune, Luck

7. Generous……..Benevolent, Big-hearted, Lavish, Liberal

8. Hasty………..Quick, Speedy, Hurried, Swift, Rapid, Fast

9. Intellectual…….Knowledgeable, Intelligent, Logical, Scholarly

10. Justice……….Fairness, Impartiality, Rightfulness, Uprightness

11. Languid………Lazy, weak, Unhurried, Unenergetic, Relaxed

12. Mend……….Aid, Patch, Repair, Fix, Restore

13. Nonsense……..Senseless, Gibberish, Babble, Drivel

14. Obstacle……..The difficulty, Problem, Complication, Hindrance, Restraint

15. Palatable………Edible, Pleasant, Tasty, Satisfying

16. Queer…………. Unusual, Unexpected, Odd, Expose, Endanger

17. Religious………Sacred, Spiritual, Holy, Pious, Puritan

18. Sober………….Temperate, Moderate, Intoxicated, Serious

19. Transient………Fleeting, Passing, Brief, Temporary, Short-lived

20. Urge………….. Need, Wish, Impulse, Itch, Craving

GRAMMER WORK

Write the following sentences inserting ‘to’ wherever necessary before the infinitive in brackets:

1. I have no money (lend) you.

Ans. I have no money to lend you.

2. We saw the thief (run).

Ans. We saw the thief running.

3. We heard her (sing).

Ans. We heard her singing.

4. They watched their team (play).

Ans. They watched their team play.

5. He made us (wait) for a long time.

Ans. He made us wait for a long time.

6. Let him (work).

Ans. Let him work.

7. Need I (come) tomorrow?

Ans. Need I to come tomorrow?

8. Do you wish to make (make) a complaint?

Ans. Do you wish to make a complaint?

9. He heard a cock (crow) and got up.

Ans. He heard a cock crowing and got up.

10. How dare you (read my letter?

Ans. How dare you read my letter?

11. It is up to you (increase) your knowledge.

Ans. It is up to you to increase your knowledge.

12. Bid him (go) there.

Ans. Bid him go there.

13. Goodbye! I hope (see) you again.

Ans. Goodbye! I hope to see you again.

14. I would like (be) a teacher.

Ans. I would like to be a teacher.

15. He learned (swim) when he was ten years old.

Ans. He learned to swim when he was ten years old.

16. I’m tired. I want (go) to bed.

Ans. I’m tired. I want to go to bed.

17. What have you decided (do)?

Ans. What have you decided to do?

18. We should learn (speak) the truth.

Ans. We should learn to speak the truth.

19. Where is Sumaya? I need (ask) her something.

Ans. Where is Sumaya? I need to ask her something.

20. I’m trying (concentrate). Please stop talking.

Ans. I’m trying to concentrate. Please stop talking.

Let’s Write:

1. Write a dialogue (100-150 words) on ‘Life is Gift’.  (By Bilal Ahmad Kulgam)

Daniel (walking towards the park) Hello George, how is life treating you?
George: I’m pretty good.
Daniel: OK George. Now tell me, how were your exams?
George: Oh yes, I’ve done very well. I hope this year I could make the top.
Daniel: Oh that’s great! I wish for your ascending success. How is your friend, Mark? I’ve not seen him for many days.
George: Daniel, our friend had been suffering from Asthma for the last seven years and.....yesterday he died of Asthma.
Daniel: Oh my God! That is so terrible.
George: Actually he was residing in pollution prone area. It is certainly said that life is a gift and we must take great care of it.

Click video to view the video on dialogue 

No comments:

Post a Comment

Your comment is valuable to us. Leave your comment here to let us know what do you think about the content and the design of the site.