Latest






Saturday, January 5, 2019

Class 7th - English : Short Stories - Lesson 2 – The Little Girl

Book Cover English Tulip Series Class 7th


Short Stories – Tulip Series | jandkncert |

The Little Girl| Story 2 |English 7th | Tulip Series |
(Katherine Mansfield)

Working with the Text

Q1. How did the little girl feel when her father went to work each day?

Ans. The little girl felt the glad sense of relief when her father went to work each day.

Q2. “She never stuttered with other people but only with father.” This shows that the little girl was:

a) Foolish     b) Nervous  c) Funny        d) Unnatural

Ans. Nervous

Q3. Why did the little girl start, making the pincushion?

Ans. Little girl, started making pincushion as suggested by her grandmother, to gift it to her father on his birthday, next week.

Q4. What did the little girl stuff the pincushion with?

Ans. Little girl stuffed the pincushion with tiny pieces, torn out from sheets of fine paper.

Q5. “What did God make fathers for?” Who said these words?

Ans. The child (Kezia-Little Girl), said these words while clinging to her grandmother.

Q6. What was Kezia’s nightmare?

Ans. Kezia’s, nightmare was about the butcher, who had a knife and a rope with him coming nearer and nearer to her with a dreadful smile that made her crying in her dream.

Q7. Did the nightmare repeat itself?

Ans. Yes, the nightmare repeated itself whenever she slept.

Q8. What did the little girl’s father do when she had the nightmare?

Ans. Whenever the little girl had the nightmare, her father took her in his arms into his bedroom and laid down beside her.

Q9. Kezia’s father (Choose the right option):

a) Loved his daughter                 b) Was indifferent to her

Ans. Loved his daughter

Language Work

Fill in the blanks in each of the following sentences with suitable word/s taken from those in the brackets:

1. Lawyer to Mr. Lateef, “I __________ you to pay your taxes by March 31.” (advice/advise)

Ans. Lawyer to Mr. Lateef, “I advise you to pay your taxes by March 31.”

2. I _______ that we should go shopping. (plan/suggest)

Ans. I suggest that we should go shopping.

3. Sita is not ready. She hasn’t _________ her hair yet. (done/made)

Ans. Sita is not ready. She hasn’t made her hair yet.

4. It is bad manners to _________ at a person. (stare/gaze)

Ans. It is bad manners to stare at a person.

5. On a cool summer evening we often __________ at the stars. (gaze/stare)

Ans. On a cool summer evening we often gaze at the stars.

6. The management has decided to __________ all the demands of the striking workers ______ the one for a pay revision. (accept/except)

Ans. The management has decided to accept all the demands of the striking workers except for the one for a pay revision.

7. The man who sells _________ was hurt in an accident when his car hit a ________ lorry. (stationary/stationery)

Ans. The man who sells stationery was hurt in an accident when his car hit a stationary lorry.

8. The world needs a lot more people working for _________. We want the country to be in one ________ always. (peace/piece)

Ans. The world needs a lot more people working for peace. We want the country to be in one piece always.

9. The _________ of this institution is a man of ________. (principle/principal)

Ans. The principal of this institution is a man of principle.

10. It is ________ difficult to find a _________ room in this hostel. (quiet/quite)

Ans. It is quite difficult to find a quiet room in this hostel.

Grammar Work

A. Fill in the blanks in the following sentences with suitable phrasal verbs from those given below. Make necessary changes in the tense of the verb.

Look for       look through                       look after     blow out       pull off                     give up           

Look at         push open                hurry up       fill with

1. I am filled with admiration for his bravery.

2. Hurry up! It’s getting late.

3. She pushed open the door of the drawing-room.

4. “look at the blackboard” The teacher said to the student.

5. He has given up smoking.

6. The little girl was ordered to pull off the boots of her father.

7. blow out the candle, please.

8. we should look after plants around us.

9. She looked through a window.

10. I am looking for my lost pen.

B. Give the adjective forms of the following adverbs:

Adverbs                    Adjectives

Laboriously              laborious

Soundly                     sound

Properly                    proper

Sharply                     sharp

Finally                       final

Suddenly                 sudden

Quickly                   quick

Slowly                     slow

Especially               especial 

3 comments:

  1. Hi Sir
    It's really helpful the content you have provided for students during lockdown.Sir it would be more beneficial if the concerned story shud be showed first.They will first read it and then turn to exercises.
    Thanks

    ReplyDelete
  2. You are doing a good job

    ReplyDelete

Your comment is valuable to us. Leave your comment here to let us know what do you think about the content and the design of the site.