Latest






Wednesday, March 11, 2020

Moosa Ali's Camel-Lesson-4-Class-6th_English

Book Cover English Tulip Series Class 6th


Lesson 4: Moosa Ali’s Camel - Tulip Series
(Shafqat Habib)
WORKING WITH THE TEXT
Q1. Where is the Bactrian Camel found?
Ans. The Bactrian Camel is originally a native of Mangolia where it is called the Haftkai. However, it is also found in remote areas of the Gobi and Taklamakan deserts in Mangolia and China where it was heavily hunted for its hide and meat. In J&K, Bactrian Camel is found in Nubra Valley in Ladakh.
Q2. What is the most noticeable feature of the Bactrian Camel? How does it help the camel?
Ans. The most noticeable feature of Bactrian Camel is its two humps. Humps are used to store food which is used when the food is scarce. This feature gives the camel the ability to live for many days without food.
Q3. How does the Bactrian Camel adapt itself to different environment?
Ans. The camel has special features that help to adapt itself in different environments. Long narrow nostrils, dense eyelashes protect it from sandstorms. Its two humps provide it food during food scarcity. Snowshoes prevent sinking in the sand. Its different kinds of coats protect it from summer heat and winter.
Q4. Is the camel calf happy with Moosa Ali? If yes, why do you think so?
Ans. Yes, camel calf is happy with Moosa Ali, because it is seen clinging to Moosa Ali. It treats him as its mother.
Q5. What are the factors responsible for the increase in the population of the Bactrian Camel in Nubra?
Ans. It is due to the symbiotic or man-animal relationship that there is an increase in the Population of the Bactrian Camel in Nubra.
LANGUAGE WORK
Fill in the blanks:
1. In J&K, the Bactrian Camel is found in Ladakh.
2. Nubra is the name of Moosa Ali’s village.
3. The humps of the camel do not store water but fat which is used when the animal falls short of food.
4. The Bactrian Camel is also called Haftkai in Mangolia.
5. The average height of the double-humped camel is 7 feet and its weight is 1500 Pounds.
LET’s WRITE
Q1. Sum up your ideas of a healthy ecosystem in a small paragraph.
Ans. Our surrounding environment makes our habitat and our habitat with respect to all the existing community makes our ecosystem. Our ecosystem will only be healthy if we have a good relationship with our surrounding community. A healthy ecosystem makes our life healthy. We should take care of our surroundings. We should plant more and more trees. We should take care of our pets. Our environment is polluted by many kinds of pollutants. This should be avoided. Lets pledge to make our ecosystem healthy for our healthy living.
Q2. How is our ecosystem disturbed? Mention at least four causes.
Ans.
1. Deforestation disturbs our ecosystem.
2. Pollution created by human activities disturbs the ecosystem.
3. The ecosystem is also disturbed by the killing of wild animals.
4. Imbalance in the food chain mainly disturbs the ecosystem.
Q3. Write an e-mail informing your friend about flora and fauna of your place.
Ans.
Subject: Information about flora and fauna of my native place.
Description:
          Dear friend, Shafan

Assalam-u-Alaikum Wa Rahmatullah

          I am quite fine here and the same for you. Yesterday I received your e-mail in which you have written valuable information about the flora and fauna of your village. I was happy to know that you have maintained a good and healthy ecosystem there. Now it is my turn to inform you about the flora and fauna of my village. Dear friend, my village is very simple. As you know the flora means plants and trees and greenery etc. therefore let me tell you that we have good kinds of trees. Our village is just like a valley surrounded by green forests. There are pine trees and many kinds of other wild trees. Our village is full of poplar trees, willow trees, walnut trees, keekar trees and other kinds of trees. Natural vegetation adds beauty to our village. We have many rose plants and tulip gardens here. Our ecosystem is balanced with a clean and fresh environment.
          As fauna is the animal part of the place, therefore our fauna is very simple. We have some pet and domestic animals here. We have goats, cows, horses, sheep, and buffaloes here. These are our domestic animals. There are wild animals such as tiger, bear, lions, leopards found in forests. Birds also add charm to our village. In short, we have a good, pleasant, and healthy ecosystem here and we always try to keep it healthy for our healthy living.
          Thanks, dear, it is enough for today. I will write more information in the next e-mail. Keep smiling in your healthy environment. To get more information keep visiting www.jkanswers.tk Free NCERT Solutions for JK Textbooks, Class 6th English - Tulip Series.


                                                                                                                        Your Loving
                                                                                                                       www.Jkanswers.tk
Q4. Write down the names of any four deserts.
Ans.
1. The Sahara Desert in Arabia
2. The Thar Desert in Rajasthan
3. Gobi Desert in Mangolia and
4. The Taklamakan in China
GRAMMAR WORK
I. Fill in the blanks with that/which/who/whose in the following sentences (sometimes you can have a sentence without them):
i. Do you know the teacher who won this year’s best award?
ii. The food which we eat gives us energy.
iii. The picture which she gave me, actually belongs to Nisha.
iv. Uneasy lies the head that wears the crown.
v. Agha Shahid Ali was a Kashmiri poet who lived in America.
vi. This is the house whose walls broke because of yesterday’s earthquake.
vii. Fruit that contains a lot of vitamins is good for health.
viii. A thief is a person who steals things.
ix. The man who phoned didn’t tell his name.
x. An aeroplane is a machine that flies.
II. ‘Lakes’ is the plural of ‘Lake’. What is the plural of the following words?
(Some words may have it and some may not. Just check them.)
Ans.
Singular
Plural
Singular
Plural
Singular
Plural
Watch 
Radio 
Sheep
Daughter
Palace
Knife  
Shrine 
Army
Toy     
Teapot
Watches
Radios
Sheep
Daughters
Palaces
Knives
Shrines
Armies
Toys
Teapots
Ox
Cow
Tomato
Carrot
Fruit
Novel
Book
Chip
Fly
Inkpot
Oxen
Cows
Tomatoes
Carrots
Fruits
Novels
Books
Chips
Flies
Inkpots
Kashmir
Cat
Leaf
Room
Baby
Lorry
News
Bookcase
Workman
Classroom
Kashmiris
Cats
Leaves
Rooms
Babies
Lorries
News
Bookcases
Workmen
Classrooms
















No comments:

Post a Comment

Your comment is valuable to us. Leave your comment here to let us know what do you think about the content and the design of the site.