Latest






Monday, March 16, 2020

The Friendly Mongoose:English-6th-Story 2-Tulip Series

Book Cover English Tulip Series Class 6th



The Friendly Mongoose: English - 6th - Short Story 2-Tulip Series

Short Stories:

Lesson 2: The Friendly Mongoose
(A story from the Panchatantra)


WORKING WITH THE TEXT

Q1. Why did the farmer bring a baby mongoose into the house?
Ans. The farmer brought the baby mongoose to the house so that it would be the companion of his son at his younger age.
Q2. Why didn’t the farmer’s wife want to leave the baby alone with the mongoose?
Ans. The farmer’s wife did not want to leave the baby alone with the mongoose because she was afraid that the mongoose might kill her son.

Q3. What was the farmer’s comment on his wife’s fears?
Ans. On his wife’s fears, the farmer assured her that she need not to be afraid of that mongoose. He also told her that the mongoose was a friendly animal and was the friend of their baby child.
Q4. Why did the farmer’s wife strike the mongoose with her basket?
Ans. The farmer’s wife stroke the mongoose with her basket because she saw blood on its face and paws, and thought that the mongoose had killed her son.
Q5. Did she repent of her hasty action? How did she show her repentance?
Ans. Yes, she repented on her hasty action. She cried touching the mongoose and stared long at the dead mongoose.
Q6. Do you have a pet — a cat or a dog? If not, would you like one? How would you look after it? Are you for or against keeping birds in a cage as pets?
Ans. No, I don’t have any pets at my home. I have never thought of keeping a pet at my home. But if I ever thought of keeping one. I will like to have a dog as a pet. Dogs are said to be more faithful. I have heard many stories about the dogs who sacrificed themselves for their masters. So, keeping a dog as a pet is the best choice. Dogs are more vigilant than other animals. They keep on watch the whole night. I have many little kids here at my home. I will take help of them looking after the pet. I will allow the dog to move freely. I will train my dog well. I am against keeping birds in a cage as pets. Let the birds fly freely as Almighty has gifted life for all living things to live freely.
For more textbook solutions, visit Free NCERT Solutions, Here.

LANGUAGE WORK

Write the conjugation of the following verbs:
Ans. Conjugation or verb forms of following verbs are given below:
Shop               Shopped          Shopped
Live                 Lived               Lived
Grow              Grew               Grown
Sleep               Slept                Slept
Wait                Waited             Waited
Scream           Screamed        Screamed
Cry                 Cried               Cried
See                  Saw                 Seen
Rock               Rocked            Rocked
Finish              Finished          Finished
Fill in the blank:
Endangered, save, rocked, smeared, faithful, wicked
1) The mother ___________ the cradle so that the baby falls asleep.
2) The body of the Mongoose was ___________ with blood.
3) The Mongoose __________ his life to ________ the life of the child.
4) The farmer’s wife accused Mongoose of being a _______ animal.
5) The Mongoose proved to be a _________ animal.
Ans.
1) The mother rocked the cradle so that the baby falls asleep.
2) The body of the Mongoose was smeared with blood.
3) The Mongoose endangered his life to save the life of the child.
4) The farmer’s wife accused Mongoose of being a wicked animal.
5) The Mongoose proved to be a faithful animal.

GRAMMAR WORK

Complete the following choosing a suitable collective noun:
Team, crew, orchard, library, school, swarm, herd, bouquet, bunch, class
1. A _________ of students.
2. A _________ of cattle.
3. A _________ of bees.
4. A _________ of players.
5. A _________ of sailors.
6. An _________ of fruit trees.
7. A _________ of flowers.
8. A _________ of grapes.
9. A _________ of students.
10. A _________ of books.
Ans.
1. A school of students.
2. A herd of cattle.
3. A swarm of bees.
4. A team of players.
5. A crew of sailors.
6. An orchard of fruit trees.
7. A bouquet of flowers.
8. A bunch of grapes.
9. A class of students.
10. A library of books.

Fill in the blanks choosing suitable material nouns from the box:
Paper, sugar, gold, milk, water
1. All that glitters, is not ___________.
2. __________ is rich in calcium.
3. ___________ is very sweet.
4. We must drink boiled _____________.
5. ___________ can be recycled.
Note: We do not use “the” with material nouns generally.
Ans.
1. All that glitters, is not gold.
2. Milk is rich in calcium.
3. Sugar is very sweet.
4. We must drink boiled water.
5. Paper can be recycled.

However, notice the following:
1. The paper of this book is not glazed.
2. The sugar in the bowl has ants in it.
3. The gold used in this necklace is 22 carats.
4. The milk delivered at home is pure.
5. The water in this pond is dirty.

No comments:

Post a Comment

Your comment is valuable to us. Leave your comment here to let us know what do you think about the content and the design of the site.