Latest






Saturday, March 14, 2020

The Kashmiri Shawl - English_6th - Lesson-5_Tulip-Series

Book Cover English Tulip Series Class 6th 


Lesson 5: The Kashmiri Shawl - Tulip Series (Prof. Mohammad Aslam)

WORKING WITH THE TEXT
I. Answer these questions:
Q1. What do you understand by ‘the talim’? Who writes it?
Ans. ‘Talim’ is a transcription or set of instructions used by the weaver to weave shawls. ‘Talim’ is written by ‘Talim guru’ in traditional signs or shawl alphabets.
Q2. How is Pashmina obtained? How is it different from other types of wool?
Ans. Pashmina is obtained from the breast hair of Kel goat. It is different from other wools because it is soft, delicate, and expensive.
Q3. How did the Europeans come to know about the Kashmiri shawl?
Ans. Europeans came to know about the Kashmiri Shawl through Francis Berner, who visited Kashmir in 1964 and wrote about the softness and delicacy of this shawl.
Q4. What is the other name for the designer of the Kashmiri Shawl?
Ans. ‘Naqqash’ is the other name for the designer of the Kashmiri Shawl.
Q5. Who brought the shawl to Kashmir? How do you know?
Ans. Sultan Zain-ul-Abideen brought the shawl to Kashmir. Carl Von Hugel, a well know historian visited Kashmir in 1836 and wrote that Buddha summoned skilled weavers and introduced Kashmiri shawl in Kashmir.
Q6. How is the Kashmiri shawl different from the European one?
Ans. European shawls were trimmed which spoiled its beauty. Moreover, European shawls were woven in several pieces. On the other hand, Kashmiri shawl has the design of natural beauty and is woven in only one piece. Their warp and weft are interwoven and interlocked.
Q7. Why are shawls so popular?
Ans. Shawls are popular because they are used as wedding gifts. They are worn by brides as by men of elite class over their shoulders. Shawls have become the livelihood of many people across the world.
II. Say whether the following statements are true or false. Write ‘T’ for true or ‘F’ for false against the statements:
1. Naghz Beg visited Kashmir in 1836. False
2. Josephine got a Kashmiri shawl from Akbar. False
3. Pashmina wool is taken from a goat. True
4. Europeans could not copy the Kashmiri Shawl. False
5. The Kashmiri Shawl is made in Europe. False
6. Hugel visited Kashmir for more than a century after Bernier. True
7. European women preferred the Kashmiri shawl to their own. True
LANGUAGE WORK
Kashmir is the place where Kashmiri lives. They speak Kashmiri.
Make similar statements about the following:
Ans.
1. Britain is the place where British/Britons live. They speak English.
2. China is the place where Chinese live. They speak Chinese.
3. Israel is the place where Israelites live. They speak Hebrew.
4. Palestine is the place where Palestinians live. They speak Arabic.
5. Japan is the place where Japanese live. They speak Japanese.
6. America is the place where Americans live. They speak English.
7. Saudi Arabia is the place where Arabs live. They speak Arabic.
8. Holland is the place where Danes live. They speak Danish.
9. Ireland is the place where Irish live. They speak Irish.
GRAMMAR WORK
I. Guess the concept and replace the pictures with appropriate prepositions:
i. Aslam put his ball into the box, and he locked it.
ii. The ball is on the floor. Lift and go out for the play.
iii. The thief jumped over the wall and ran away.
iv. The ball is under the carpet. Get it from here.
v. Don’t look through the window. They’re watching you.
vi. Construct your house a little above the ground level. The flood water will enter the house.
vii. Somebody is knocking at the door. Could you see who it is?
LET’s WRITE
I. Read the following jumbled sentences and organise them to make a meaningful recipe:
Ans.
1. Get one kilogram of red carrots.
2. Wash the carrots, grate them and put them in a pan.
3. Add one litre of milk and a tin of milkmaid and boil the mixture for 30 minutes.
4. When the milk is absorbed, add 3 tablespoons of ghee.
5. Stir continuously till the grated carrot turns brownish.
6. Add ground dry fruits.
7. Serve hot.
II. Recipe for how to make a cup of “Kashmiri Kahwa”?
Ingredients: Green tea leaves, water, sugar, cassia, green cardamoms.
Take one cup of water in a pan and boil it for about fifteen minutes, add more water if required. When the colour of the leaves and water turns pure green then add two to three green cardamom seeds and a few pieces of cassia. Boil again for two minutes. Add sugar as per your requirement. Kahwa is ready now to serve.

No comments:

Post a Comment

Your comment is valuable to us. Leave your comment here to let us know what do you think about the content and the design of the site.